Peter  Strykes

Peter Struijk, als muzikant beter bekend als Peter Strykes, heeft een lange en boeiende muzikale geschiedenis. Voor de naam “Strykes” werd gekozen, omdat de muziek die Peter in de tachtiger jaren maakte, gericht was op de internationale markt. Peter begon als 10-jarige met drummen en heeft heel wat uurtjes bij zijn tante Riet op zolder doorgebracht met zijn drumstel. Zijn tante was de enige in de familie die het lawaai urenlang aankon. Op zijn 23e begon Peter als zanger, daarvoor had hij het drummen al gecombineerd met zingen, maar Stairway to Heaven tegelijk drummen en zingen, bracht hem op de gedachte voor één discipline te kiezen…

Peter zong in Rubble Heap, Lightning, Seagull en koos pas na jaren voor een professionele rockband, de band Horizon, waar hij een geweldige zanger moest opvolgen. Het klikte enorm met de band en er werden demo’s opgenomen die zeer veelbelovend waren.. Peter schreef vanaf zijn eerste bandje op zijn 16e al eigen muziek… Toen de platendeal voor Horizon bijna binnen was, kwam er een kaper op de kust…. Vandenberg. Zanger Bert Heerink moest vervangen worden wegens onenigheden . Adje had de demo’s van Horizon gehoord en besloot dat Peter de nieuwe zanger van Vandenberg moest worden. Peter had daar eigenlijk helemaal geen zin in, omdat Horizon zo’n geweldige band was en de een na de andere song werd geschreven, de een nog beter dan de andere…

Na drie maanden touwtrekken werd Peter bezocht door een zeer belangrijke uitgever die kwam melden dat Peter beter maar naar Vandenberg kon overstappen.

Peter heeft met Vandenberg diverse songs opgenomen ,die in Silvolde op tape werden gezet. Ook nam men een promo-clipje op, dat te vinden is op Youtube onder Peter Strykes /Vandenberg. Ook speelde Vandenberg met Peter nog mee in de film van Marion Bloem: De Tovenaarsleerling. Nadat de Amerikaanse platenmaatschappij Dick Kemper uit de groep wilde verwijderen en Peter daar een stokje voor had gestoken door tijdens een etentje met Adje en manager Kees Baars uit te spreken solidair te zijn met iedereen binnen de groep en een verwijdering van één van de leden niet te kunnen accepteren, wilde men in Amerika dat de groep een soort pop/rockgroep zou worden. Ook dat was geen optie en de toch al wankele deal voor Vandenberg was over. Ad ging kort daarna naar Whitesnake en werd met Whitesnake zeer beroemd,de groep werd een van de grootste rockbands ter wereld.

Peter besloot kort daarop met Jos Zoomer, de fantastische drummer van Vandenberg,naar de groep Avalon te gaan. De muziek van Avalon was niet wat Peter er van verwacht had en in die tijd ontving hij een demo van Robby Valentine. Volkomen ondersteboven van de kwaliteit van de songs en na de eerste keer repeteren met de muzikanten besloot Peter in de nieuwe groep 1st AVENUE te gaan zingen en te gaan meeschrijven.

De groep kreeg na een aantal weken een zeer grote deal bij B en B. Peter heeft jaren in 1st AVENUE gezongen en met de groep zijn twee CD’s opgenomen bij Bolland en Bolland.

Tears and Triumph en Daily Battle. Het voorgaande verhaal verklaart de titel Tears and Triumph. Daily Battle, de naam van de tweede CD ontstond omdat Peter toen in een periode zat dat zijn vader overleed. Beide CD’s zijn cult CD’s geworden in de AOR. Vooral Japan was in de ban van deze muziek.

Na 1st AVENUE heeft Peter gezongen in diverse coverbands omdat hij wilde optreden en iets anders wilde gaan doen. Zijn eerste coverband was King’s Quest en daarna heeft hij nog enkele jaren met veel plezier in Sixx gezongen.

Peter heeft ook televisiereclames ingezongen en radiospots; de mooiste opdrachten deed hij voor Jaap Eggermont, een geniale man op muziek -en reclamegebied.

Tussentijds deed Peter projecten met Robby Valentine en dat resulteerde in het optreden in stadions voor het WK in 1998 met het lied Holland nr 1.

Peter begon in die tijd interesse te krijgen voor het zingen van populair klassieke muziek en klassieke muziek en ook zijn favoriete songs uit grote musicals hadden zijn hart gestolen. Met vriend Ferdinand van Meurs werd gewerkt aan een repertoire waarmee opgetreden zou gaan worden. Na enkele prachtige optredens strandde het projekt Il Vento in schoonheid.

Ook nam Peter nog een duet op met mezzosopraan Irma Lohman, met als producer John van Katwijk, de song Aranjuez. In combinatie met een rapper was dit een prachtige song en een zeer vooruitstrevend idee. De cross-over was helaas niet te plaatsen voor de radiomensen die toen al erg vastzaten aan formats.

Tussendoor werkte Robby Valentine aan een pop/klassieke CD, die ooit was begonnen met een opmerking van Peter, dat hij meer met klassieke klank wilde gaan zingen en dat daar misschien zijn toekomst lag. 24 uur later belde Robby Valentine dat hij een nummer af had en dat Peter het kon komen inzingen. Vanwege een zeer ernstige blessure aan zijn rug heeft Peter het nummer Winding Road van de CD Peter Strykes sings Robby Valentine liggend in Robert zijn studio ingezongen.

De tijd verstreek met solo-optredens, wereldhits, klassiek, populair klassiek en musical. Peter besloot na diverse vergeefse pogingen om met orkesten te spelen, zijn droom toch te verwezenlijken en mee te gaan doen aan Una Voce Particolare. Het speciaal door Bob Zimmerman voor Peter gearrangeerde nummer van Andrea Bocelli, Mascagni, is een van de mooiste zangvertolkingen uit Peter zijn loopbaan. Een vertolking van het nummer in 2009 is te beluisteren op Youtube

In december kwam na jaren eindelijk de CD Peter Strykes sings Robby Valentine in eigen beheer uit. Tijdens een prachtig optreden in Hellevoetsluis (op 17 dec. 2009 in Theater De Twee Hondjes, red.) werden de songs voor het eerst live gespeeld en Robby Valentine liet zich door Peter eenmalig overhalen klassieke stukken te spelen. Het werd een kunstzinnige en geweldige avond voor de fans. Daarna werden er intieme optredens gedaan in Peter’s stamkroeg East End in Moordrecht. Dit leverde in alle gevallen een geweldig muzikale en intieme avond op voor de fans en vrienden.

In januari besloot Peter dingen te gaan ondernemen om de kans op het spelen met een orkest te vergroten en wellicht de songs met Robert live met orkest te kunnen gaan spelen. In april 2010 stond er een advertentie van Gordon in de krant en op Vocalisten.nl; Gordon zocht zangers die klassiek of musical geschoold waren en 2e of 3e stem wilden zingen. Optreden zou men. … met ORKEST!

Peter besloot ondanks de leeftijdsrestrictie van 45 jaar toch auditie te gaan doen. Santa Zorra van de CD PS sings RV was de keuze en men was erg onder de indruk van de stem van Peter en van de muziek die eigenlijk best in de buurt kwam van wat Gordon voor ogen had. Peter werd gekozen uit ruim 200 mensen die auditie hadden gedaan. Ook Remko Harms, Roy van den Akker en Richy Brown werden gekozen.

De audities van deze mannen hadden zoveel indruk gemaakt, dat besloten werd een groep te vormen… LOS ANGELES, THE VOICES.